Talpreflexológia

 

TALPREFLEXOLÓGIA – ÁLLAPOTFELMÉRÉS

„A reflexológia művészet, a tudatos érintés csodálatos művészete.”    (Csi An)

 


A talpmasszázs kiindulópontja az, hogy testünk minden szerve összeköttetésben van talpunk különböző felületeivel. A „közvetítőcsatornák” ezúttal az idegek helyett az energiapályák. Rajtuk keresztül a lábon bizonyos pontok masszírozásával közvetlenül ingerelhetők vagy nyugtathatók a szervek. Fordított esetben a nyomás által kiváltott fájdalom alapján következtetni lehet az egyes szerv működésbeli zavaraira. A kínai akupunktúra meridiánjai szintén energiapályák – ezek nem kimutatható ingervezető rendszerek, mint az idegkötegek vagy az erek. Itt az irányok meghatározóak, melyeken keresztül az energia továbbítódik. A talpmasszázsban kimutatható sikerek is igazolják, hogy ezek az összeköttetések létezne 

 

 

 

 

A talp reflexpontjai

Reflexzóna térkép

 

 

 

 

talp_reflex_pontjai

talp_reflex_pontjai másolata (2)

 

A reflexológia ismerete a bölcsesség jele


A reflexzónamasszázs gyökerei a kereszténység előtti időkig vezethetők vissza. Kínában a betegeket már 5000 évvel ezelőtt nyomómasszázzsal kezelték a bőr bizonyos pontjain. Az amerikai őslakók is ismerték a reflexzónákat. A térképhez hasonló sablont, amelyen a lábon lévő szervek láthatók, a század elején eszerint rajzolták meg. A két láb a bal és a jobb testfélhez igazodva egységet képez. A kettős szervek területei tehát, mint például a vesék, mindkét lábon megtalálhatók. A középen elhelyezkedő testrészek, mint a pajzsmirigy, mindkét talp belső felületén keresendők.

Egy reflexpont vagy terület érzékenysége vagy fájdalma azt jelenti, hogy a hozzátartozó belső szervben funkciózavar vagy megbetegedés áll fenn.

 

 Egy szerv működösének zavara izgalmi állapotot tart fenn a megfelelő talpi reflexterületen. Ez az izgalmi állapot jelentkezhet túlérzékenység, fájdalom, ödémás duzzanat, majd anyagcsere termékek felhalmozódása képében. Ilyenkor csomók, keményedések tapinthatók. Kezdetben kocsonyásan puha, majd félkemény illetve kemény, homok, gríz, rizsszemekre emlékeztető elváltozások formájában a bőr alatt a kötőszövetben és a csontos alapon is. Gyakran láncban vagy kötegesen összekapaszkodva helyezkednek el, de előfordulhatnak borsónyi nagyságú, kissé ellapult porc-kemény alakban is, ritkán csontos kinövések formájában. Az ujjbegy nyomása és körkörös mozgatása alatt rendszerint ugráló, kissé elmozdítható, de az alaphoz kötődő képletek tűszúrásszerű érzést keltenek. Tartós fennállásuk esetében károsodások, anatómiai deformitások jönnek létre, és végül a láb funkcióját is megváltoztatják. A reflexterületen észlelhető állapot egyenes arányban áll az energiazavar nagyságával, fennállásának időtartamával, és az általa okozott szervi elváltozás mértékével.
A talp állapotából mindig lemérhető, milyen régen, milyen súlyos bajról van szó.

Kinek ajánljuk?

Gyakorlatilag mindenkinek érdemes 1-2 évente tájékozódni egészségi állapotáról, hogy megtudja, mire érdemes odafigyelnie. Alkalmas a kezelések, kúrák eredményeinek ellenőrzésére. 

 

Mi az a zónaterápia?
 

 Fitzgerald a testet tíz hosszanti irányú zónára vagy csatornára osztotta, melyeken keresztül a test életenergiája áramlik. Ezek a lábujjaktól a testen át a fejig, majd a kezekig terjednek, egyenlő szélességűek, és az összes szervet beborítják. A reflexológusok szerint betegség akkor lép fel, ha a szervezet energiacsatornái elzáródnak. Az ilyen energiablokádokat oldja többek között a talpmasszázs.
– A talp idegellátása rendkívül gazdag. Több mint 70000 idegvégződés található rajta, így különösen alkalmas arra, hogy rajta keresztül a szervezet egészét kezeljék.
– A két talpon az egész test tükörképe megtalálható. A jobb láb a jobb oldali szerveknek, a bal láb a bal oldali szerveknek felel meg.
– A különböző szervek helye megtalálható a talpon. A reflexológus a megfelelő pontok masszírozásával növeli a hozzá rendelt szerv vérbőségét, javítja az anyagcseréjét, a nyirokkeringését, és ezáltal mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit.


A zónák elhelyezkedése

A test összképét mérethűen kicsinyítve képzeljük el, a két egymás mellé tett talpon.
Minden szerv reflexzónája azon a lábon van, amelyik testfélen maga a szerv. A fej és a fejen lévő szervek zónáinál kereszteződés tapasztalható a piramispálya-kereszteződésnek megfelelően, pl. a jobb agyfélteke zónája a bal, a bal agyfélteke zónája a jobb lábon van.
A test jobb oldalán lévő szervek a jobb, a bal oldalán lévő szervek a bal lábon tükröződnek reflexesen.
A páros szervek zónái mindkét lábon, helyzetüknek megfelelően helyezkednek el.
A test középvonalában elhelyezkedő szervek zónái  a gyomor, a hipofízis  mindkét talpon az első hosszanti irányú övezetbe, illetve mindkét láb belső oldalán találjuk a méh, gerinc, húgyhólyag zónát.
A páratlan szervek zónái csak a jobb vagy a bal lábon, anatómiai helyzetüknek megfelelően, kivételt képez a szív, melynek kiegészítő zónája mindkét lábon szervi elhelyezkedésének megfelelően megtalálható, az első hosszanti irányú övezetben.
Vannak mélyebben fekvő és a felszínhez közelebb levő zónák.
A zónáknál is vannak átfedések (zónaátfedések), mint a szervezetben szervátfedések,  gerinc-húgyhólyag, nyelőcső-légcső, mell-mellkas-bordák.
A reflexzónák a bokacsonttól mérve négy haránt-ujjnyira húzódnak fel a lábszáron. A boka fölötti tenyérnyi szélességű sávnak is nagy gyógyászati jelentősége van. Ez a terület főként az alsó végtagok izmainak és idegeinek reflexterületét jelenti. Az izmok és idegek, amelyek e területen találhatók, kapcsolatban vannak a medencével, mivel innen erednek.
Hogyan és miért alakulnak ki lerakódások a zónákban?
A lábon lévő reflexzónák a megfelelő szervek salakanyag lerakó helyei.
Ha a káros anyagcsere termékek a helytelen táplálkozás, életmód következményeként felszaporodnak a szervezetben, szervekben és nem tudnak természetes úton eltávozni, a szervek károsodnak, és a reflexzónákban lerakódások képződnek. A szervezetben energiablokádok alakulnak ki, ezáltal romlik a sejtek anyagcseréje, a szervek, szervrendszerek működése.
Ha egy testrész sérült baleset következtében, a megfelelő zónában rövid időn belül lerakódásokat tapinthatunk ki.
Ha rossz, lábunkat nyomó, bőrünket felsértő cipőt viselünk, ez a zónát károsíthatja, és ezen keresztül a vele összefüggésben lévő szervet is.
A sérült, terhelt zónákban különböző nagyságú kiterjedésű, állagú kristályos göböket tapinthatunk ki, ilyenkor a zónák érzékenyek, sőt fájdalmasak is lehetnek mély-masszázs esetén.
A lerakódások lehetnek: homok-, kristálycukor-, szemcseszerűek, főtt rizsszemekhez hasonlóak, lágy tapintású területek, kemény megcsontosodások, bőrkeményedéshez hasonló állagúak, stb.
A cél a lerakódások elmasszírozása, ezáltal a szervezet öngyógyító erőit mozgósítjuk, az energiablokádot feloldjuk, hogy a salakanyagoktól, méreganyagoktól megszabaduljunk.
A lerakódások állaga, milyensége, kiterjedése összefügg a betegség típusával, fennállásának idejével, a zóna területi elhelyezkedésével.
Ha a zóna területén bőrkeményedés van, akkor az megnehezíti a diagnózis és a kezelést, ezért előtte célszerű eltávolítani.


A helytelen táplálkozás és életmód, mint betegségkialakító, károsító tényező

Állati zsírok fogyasztásának következménye – érelmeszesedés (angina pectoralis, infarktus), májbetegségek, elhízás.

. A finomított cukor, édességek – cukorbetegséget, érelmeszesedést, bőr-, emésztőrendszeri-betegséget okoznak.
. Az állati (hús-) fehérje túlzott fogyasztása a köszvény, reumatikus, daganatos betegségek  kialakulásában játszik szerepet.
. A mértéktelen alkoholfogyasztás  májzsugorodáshoz vezet.
. A rendszeres, mértéktelen dohányzás az érszűkület, tüdő-, gégerák kialakulását segíti elő.
. A rostszegény étrend, ülő életmód – a székrekedés, elhízás, vastagbél betegségek kialakulásának kedvez.
. A feszült idegi-lelki állapot, a szorongás, nyugtalanság, félelem, a rohanó élettempó eredménye, következménye az alvászavar, fejfájás, kimerültség, vegetatív idegzavarok.
. A helytelen táplálkozás következtében a szervezet folytonos, folyamatos vitamin-, ásványi anyag, nyomelem, enzim hiánnyal küzd.

A reflexzóna-masszázs hatása

A láb központi kapcsolóhelyet jelent, ahonnan az egész emberi szervezetben távhatásokat lehet kiváltani.
Az aktív zónák ingerlésével a testünkben áramló életenergiára hatunk. Az energiatorlódást vagy energiahiányt egyensúlyba hozhatjuk.
A masszírozás az egész szervezet működésére szabályozó, kiegyenlítő, harmonizáló hatással van.
A szervezet öngyógyító erőit mozgósítjuk, az energiák szabad áramlását tesszük lehetővé, aktivizáljuk az életenergiánkat.
Serkentjük a vérkeringést – a sejtanyagcsere felgyorsul, ezáltal a méreganyagok, salakanyagok könnyebben kiválasztódnak.
Serkentjük a nyirokkeringést – ezzel az immunrendszert erősítjük. A kritikus helyen felerősödik, illetve helyreáll a testnedvek keringése. Ez jótékonyan hat a beteg szervre, testrészre.
Szabályozza a hormontermelő mirigyek működését.
Fájdalom csillapító hatású.
Lazító, testi – lelki feszültséget oldó hatás. A lábfej bőrében található érzőideg végződések ingerlésével idegrendszeri távolhatásokat érhetünk el.

A talpmasszírozás az egészség megőrzésének és a szervezet revitalizálásának fontos eszköze. A talp reflexpontjai alkalmasak arra, hogy a szervezet különböző pontjaira hatást gyakoroljunk.
A reflexológia olyan természetes gyógymód, mely a szervezet öngyógyítási folyamatainak elősegítésére összpontosít.
Hatására -természetes módon- felgyorsul az anyagcsere, fokozódik a vérkeringés. A szervezetet arra ösztönzi, hogy szabaduljon meg a működését akadályozó méreg- és salakanyagoktól, s ezzel hozzásegítve a szervezetet az optimálisabb működéshez, az optimálisabb egészségi állapot eléréséhez.

 

Amikor a reflexológiai kezelést nem alkalmazható;

• agyvérzés, agyrázkódás, infarktus
• hasi katasztrófa
• gégeödéma
• eszméletlen betegnél
• méhen kívüli terhesség, veszélyeztetett terhesség esetén
• mélyvénás trombózis
• heveny visszérgyulladás
• orbánc
• lábszárfekély
• üszkösödés
• nagy kiterjedésű gombás láb
• nyílt sebek esetén
• égés a lábon
• törés a végtagon
• fertőző betegségek esetén
• AIDS esetén
• Nemi betegségek esetén
• Műtét után 3-6 héttel
• Sugár- és kemoterápia esetén
• Magas láz esetén

 


,